Zróżnicowane i wszechstronne zastosowanie kwasu ortofosforowego

W produktach spożywczych, w kosmetyce i w szeroko rozumianym przemyśle swoje zastosowanie znajduje kwas ortofosforowy. Jakie ma on właściwości i cechy charakterystyczne?

Pojęcie kwasu ortofosforowego

Kwas ortofosforowy, nazywany również kwasem fosforowym, jest składnikiem wielu produktów spożywczych, „oskarżanym” przez media za szkodliwe działanie na ludzki organizm. Kwas ten charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością w wodzie, co sprzyja wykorzystywaniu go jako regulator kwasowości w napojach gazowanych i innych oraz we wszelkiego rodzaju produktach spożywczych. Skoro organizacje międzynarodowe dopuściły kwas ortofosforowy do obiegu, nie może on działać negatywnie na nasz organizm, o ile oczywiście jest spożywany w racjonalnych, zalecanych ilościach.

Warto przy tym podkreślić, że kwas ten nie jest jedynie produktem chemicznym, wytwarzanym przez wielkie koncerny. Nic bardziej mylnego. Związek ten występuje w naturze, w naszym organizmie. Jest przy tym bardzo ważny dla jego prawidłowego funkcjonowania, ponieważ ma znaczenie przy produkcji ATP, tj. związku odpowiedzialnego za gospodarkę energetyczną organizmu człowieka. Bez niego procesy te nie mogłyby zachodzić w odpowiednim dla nas trybie.

Wielu specjalistów podejmowało się udowodnienia, że kwas ortofosforowy dodawany do żywności jest szkodliwy, ale jeszcze nikt nie wykazał jednoznacznie, że spożywanie np. danych napojów może wpływać negatywnie na nasze zdrowie.

Zastosowanie kwasu ortofosforowy

Kwas ortofosforowy wykorzystywany jest w wielu gałęziach gospodarki. Jest on stosowany jako dodatek do żywności. W składzie powinniśmy w takim przypadku szukać nazwy rodzajowej – kwas ortofosforowy lub też dodatku o kodzie E 338. Stosowany jest do produkcji mleka, serków, lodów, przetworów mięsnych, sosów, zup, bulionów, gum do żucia, surimi i innych produktów.

Wykorzystuje się go także w produkcji wielu środków farmaceutycznych czy do oczyszczania soków w cukrownictwie. Można go używać w stomatologii do wyrobu kitów porcelanowych, w lecznictwie i w laboratoriach analitycznych.

Kwas ortofosforowy znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Stabilizuje on roztwór nadtlenku wodoru w płukankach do ust.

Absolutnie nie trzeba unikać produktów spożywczych z zawartością dodatku E 338, o ile spożywamy kwas ortofosforowy w racjonalnych ilościach i nie nadużywamy go w swojej diecie. Dopuszczalne dzienne spożycie kwasu ortofosforowego wynosi 70 mg/kg masy ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *