Czarnuszka – roślina o cennych właściwościach

Czarnuszka to roślina o charakterystycznych czarnych nasionach. Nasiona te dostarczają organizmowi wiele niezbędnych witamin i składników mineralnych. Posiadają właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwrzodowe, przeciwzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne. Są pomocne w przypadku cukrzycy i nadciśnienia. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są w kuchni jako przyprawy, znajdują też zastosowanie w kosmetyce oraz w lecznictwie.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki stosowany był już w starożytnym Egipcie. Swą wyjątkowość olej z czarnuszki zawdzięcza dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecności wielu innych substancji biologicznie aktywnych takich, jak karotenoidy, fitosterole, biotyna, mikroelementy, pierwiastki śladowe. Tłoczony na zimno olej z czarnuszki jest też źródłem przeciwutleniaczy.

Olej z czarnuszki posiada silne właściwości lecznicze. Wzmacnia system odpornościowy, wykorzystywany jest w nawracających schorzeniach górnych dróg oddechowych. Przynosi doskonałe efekty w terapii takich chorób, jak reumatyzm czy toczeń rumieniowaty. Stosuje się go w przypadku chorób skórnych: alergii, łuszczycy, zmian trądzikowych, grzybic czy trudno gojących się ran.

Olej z czarnuszki to również doskonały środek pielęgnacyjny. Chroni skórę, działa na nią stymulująco, wspomaga jej równowagę. Po jego zastosowaniu skóra staje się bardziej gładka, jędrna, mniej podrażniona, nabiera ładnego kolorytu. Doskonale regeneruje i nawilża skórę,  dzięki czemu odzyskuje ona naturalny, młody wygląd.

Ten cudowny olej posiada też działanie chroniące przed promieniami słonecznymi, zapobiega poparzeniom słonecznym. Łagodzi podrażnienia również te posłoneczne. Można stosować go w przypadku każdego rodzaju cery. Olej z czarnuszki można stosować bezpośrednio na skórę, ale często jest on dodawany do różnych kosmetyków i preparatów pielęgnacyjnych takich, jak mydła, szampony, żele pod prysznic.

Olej z czarnuszki posiada lekko gorzkawy smak oraz intensywny korzenno–ziołowy zapach. W kuchni można go stosować wyłącznie na zimno, gdyż poddany obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości. Może być stosowany jako dodatek do sałatek, sosów, zup. Potrawy  dodatkiem tego oleju zyskują korzenny smak.

Olej z czarnuszki po otwarciu powinien być przechowywany w ciemnej butelce, w chłodnym miejscu (w temperaturze 5-10 stopni). Najlepiej zużyć go w ciągu trzech miesięcy od otwarcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *